LGS sınavı müfredata 2017/2018 yılları arasında girmiştir. LGS den öncede farklı isimlerde birçok sınav vardı. Fakat şimdiye kadar birbirine benzeyen bu sınavlar içerisinde farklı olan ve sistemin çoğunlukla değiştiği tek sınav LGS dir. LGS sınavı diğer sınavların aksine girilmesi zorunlu olan bir sınav değildir. Bu yüzden de sınava giren öğrenciler genel olarak yüksek hedefleri olan kişilerdir.
LGS (Liselere Geçiş Sistemi) sınavı ortaokul düzeyinde yer alan öğrencilerin liseye geçiş için girmiş oldukları sınavdır. Bu sınav Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılmaktadır. Her sene düzenli olarak yapılan bu sınav 2 oturumdan oluşmaktadır. Sayısal ve sözel olan bu oturumların kendi içinde müfredatta yer alan dersleri bulunmaktadır. Bu dersler;
Sözel bölümde ; Türkçe, İnkılap Tarihi, İngilizce, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi
Sayısal bölümde; Matematik ve Fen Bilimleri dersleri yer almaktadır.
LGS sınavında 90 soru bulunur.. Fakat bu 90 soru sınav 2 oturuma bölündüğü için tek seferde çözülmesi beklenen soru sayısı değildir. Sözel kısımda yani sınavın ilk oturumunda toplamda 50 soru yer almaktadır ve uygun görülen süre 75 dakikadır. Sayısal yani ikinci oturumda ise toplamda 40 soru yer almakla birlikte belirlenen süre ise 80 dakikadır. İki oturum arasında ise 45 dakikalık mola yer almaktadır. Daha önce yapılmış olan LGS sınavında, hazırlanmış olan matematik sorularının uzunluğundan ve verilmiş olan sürenin kısalığından dolayı çoğu öğrenci soruları yetiştirememiş ve birçok kişi mağdur olmuştur. Bu duruma kararsız kalmak istemeyen Milli Eğitim Bakanlığı ise soruna çözüm olarak sayısal kısım için belirlenen sürenin arttırılmasına karar vermiş ve öncesinde 60 dakika olan süreyi 80 dakikaya çıkarmaya karar vermiştir.

LGS YE GİRMEK ZORUNLU MU?

LGS sisteminin olmadığı dönemlerde yapılan sınavların aksine girmenin zorunlu olmadığı bir sınavdır. Bu durum çoğu kişinin kafasında soru işareti bırakmaktadır. Çünkü zorunlu olmadığı için girmeyen kişileri nasıl bir şeyin beklediği çoğu kişi tarafından bilinmemektedir. LGS ye girmeyen öğrenciler kendilerine en yakın liseye kayıt yapıp liseye geçişini bu şekilde sağlamaktadır.

LGS YE GİRMEYEN ÖĞRENCİLER HANGİ OKULLARA BAŞVURU YAPILABİLİR?

Sınava girmeden direkt olarak geçiş yapmak isteyen öğrencilerin kayıtları yapabilecekleri liseler şunlardır;
• Anadolu Liseleri
• Meslek Liseleri
• İmam Hatip Liseleri

LGS YE NASIL HAZIRLANMALI?

LGS diğer sınavlara oranla rekabetin daha fazla olduğu bir sınavdır. Bunun sebebi ise sınava giriş zorunluluğu olmadığı için katılan öğrenciler gerçekten çaba gösteren ve büyük hedefleri olan kişilerdir. Bu yüzden fazlasıyla dikkatli ve disiplinli bir şekilde yürütülmesi gereken bir dönemdir.
Sınava hazırlanırken , sınav konularına çalışmak, tekrarını yapmak, düzenli olarak sorular çözmek ve en önemlisi günlük, haftalık ve aylık çalışma programları hazırlamak oldukça önemlidir.
Derslere hazırlanırken sınavda çıkacak olan soru sayıları baz alınarak çalışma planı hazırlamak gerekmektedir. Sınava hazırlık döneminde sadece tek bir kaynağa bağlı kalmak öğrenciler için sorun teşkil edecektir. Bu yüzden farklı kaynaklar edinmek ve hepsine zaman zaman çalışmak öğrenciler için sağlıklı olacaktır. Sınava ilk başlangıç döneminde LGS Konu Anlatımı kaynak kitapları edinmek ve konuları pekiştirmeleri eksik ya da anlamadığını düşündüğü konuları bu kaynaklar üzerinden çalışmaları gerekmektedir. Her bir ders ya da konu sonrasında düzenli aralıklar ile soru bankalarından faydalanıp konulara ne kadar yetkinlik kazandığını ölçmeleri lazım. Soru çözümü sınav için fazlasıyla önem arz eder. Bu yüzden LGS Soru Bankası alıp bunları günlük belirli sayı aralıklarında çözmeleri sınavın büyük bir kısmını hallettikleri anlamına gelecektir. Sınava hazırlık sürecinde bu iki hususa dikkat etmeleri ve düzenli bir planlama yapıp hiç aksatmadan devam etmeleri iyi bir derece yapmalarına vesile olacaktır. Son olarak ise sınava yaklaşık 1 veya 2 ay gibi kısa bir süre kaldığında konularını ve soru bankalarını bitirmiş olmaları daha sonrasında düzenli olarak denemeler alıp onları sınava girmiş gibi aynı sürede çözmeleri gerekmektedir. Lgs deneme kitapçıları öğrencilere hem sınava girmeden o stresi üzerlerinden atmasını hem de sınavda yabancılık çekmemelerini sağlayacaktır. Bu dönemde öğrenciler farklı yayınlar ve farklı sorular çözmekten kesinlikle kaçınmamalı düzenli olarak soru çözümü ve denemelerden faydalanmaları gerekmektedir, takıldığı kısımlarda ise konu anlatımı kitaplarından faydalanıp eksiklerini gidermelilerdir.
Tüm LGS kaynak kitabı ihtiyaçların şimdi sana özel fırsatlarla Kitap Gönder’de >> https://www.kitapgonder.com/