İletişim, İletişimin Ögeleri
İLETİŞİM
Sözlü İletişim Türleri
Toplumsal yaşamın her alanında ve özellikle meslek yaşamında herkesin kullanmak zorunda olduğu bir iletişim türü olarak karşımıza çıkmaktadır. Yüz yüze görüşmeler, sözlü bilgilendirme, hitaplar, telefonla yapılan görüşmeler, eğitim kursları, resmi konuşmalar ve uyum programları gibi çeşitli biçimde kurulur. En önemli unsuru dildir. Sözlü iletişimi doğru kullanabilmek için; konuşma, dinleme, soru sorma ve geri bildirim konularında gelişmek gereklidir.
Sözsüz İletişim
Konuşmak bir iletişim için yeterli tek unsur değildir. Şayet öyle olsaydı insanların ne söylediğinden çok nasıl söylediğine önem vermezdik. Ellerini yumruk yapmış, dişlerini sıkan bir insanın size sevdiğini söylemesine ne kadar inanırdınız?İletişimin birincil aracı dildir; ancak mesajın gönderilmesinde ve alınmasında, iletişime katkı sağlayan başka faktörlerde bulunmaktadır. İletişim yüzdeki anlamları, göz hareketlerini, duruşu, giyim kuşamı, sesin özelliklerini de içerir. Duygu ve düşüncelerin kelimelere dökülemediği durumlarda bir bakış, başın dönüşü, bir jest, bir mimik binlerce kelimeden fazla anlam taşımaktadır.
Yazılı İletişim
Mesajların karşı tarafa yazı dili kullanılarak aktarıldığı iletişim türüne yazılı iletişim denir. Bu iletişimin araçları mektuplar, raporlar, özetler, makaleler, tutanaklar, basın bildirileri, notlar, gazeteler, el kitapları ve broşürler, afiş, ilan ve bültenler ve elektronik ortamda gönderilen çeşitli yazılı mesajlar olabilir.
Kaynak: Branding Türkiye
İLETİŞİMİN ÖGELERİ
İleti (Mesaj):
Kanal:
Geri Bildirim (Dönüt):
Kod (Şifre):
İletişimin Ögeleri ÖRNEKLER
- Öğretmen öğrencilerine sınava çalışıp çalışmadıklarını sorar. Sınıftaki öğrenciler de sınava çalıştıklarını söylerler.
Alıcı: Öğrenciler
İleti: Sınava çalıştınız mı?
Kanal: Dil
Dönüt: Çalıştık öğretmenim
- Ablasının elinde günlerdir almak için aradığı kitabı gören Seda, ablasına kitabı nereden aldığını sorar. Ablası “Okulun yanındaki kitapçıdan aldım.” der. Mutlulukla eve doğru yürümeye başlarlar.
Gönderici:
Alıcı:
İleti:
Kanal:
Dönüt:
Gösterge ve Türleri
Gösterge nedir?
⇒ Kendi dışındaki bir şeyi gösteren, düşündüren, onun yerini alabilen, sözcük, nesne, görünüş veya olgulara gösterge adı verilir. Sözcük, resim, şekil, işaret vb. diğer öğelere de gösteren denir. Gösteren, akılda birtakım görüntüler oluşturuyorsa, bu da gösterilendir.
Göstergeler, dil göstergeleri ve dil dışı göstergeler olmak üzere ikiye ayrılır:
1. Dil Göstergesi
Söz veya yazıyla gerçekleştirilen her türlü eylemdir. Örneğin her sözcük, bir dil göstergesidir. Ancak “resim, şekil, işaret, hareket, jest ve mimikler” dil dışı göstergeler olarak incelenir.
2. Dil Dışı Göstergeler
Doğal gösterge: İlkbaharda ağaçların yeşermesi, yaprakların sararması gibi her türlü doğal durum
Sosyal gösterge: Görgü kuralları, trafik lambaları gibi unsurlar
Dil dışı göstergeler ve özellikleri:
Belirti: Amacı olmayan, istem dışı gelişen doğal göstergelerdir. Belirtide gösteren ile gösterilen arasındaki ilişki nedenlidir. Dumanın görülmesi ateşin olduğunu gösterir.
Belirtke: İletişim kurma, bir ileti aktarma, bir bilgi verme amacı içeren göstergelerdir. Trafik levhaları,…
İkon: Dili kullanmadan bilgi ve iletileri aktaran görsel araçlardır. Resim, heykel, fotoğraf vb.
Simge: Bir toplumda gösterenle gösterilen arasında sürekliliğini koruyan uzlaşımsal ve genellikle nedensiz ilişkiye dayanan görsel biçimdir. Bayrak, güvercin, zeytin dalı