Bir kitap okurken, göz önünde bulundurulması gereken bazı şeyler vardır. Konsantrasyonunuzu hikayeye koymalı ve herhangi bir dış kesintiden kaçınmalısınız. Bu konuda konuşurken kitabı düzenlemek veya okumak sizin için dikkat dağıtıcı olabilir ve hikayenin akışıyla karışabilir. Bu süreç aynı zamanda sizi pasif bir okuyucudan aktif bir okuyucuya dönüştürecektir
Farklı türde kitap okuyucuları vardır. Bazıları gerçek dünyadan kaçmak için, bazıları ise onu daha iyi anlamak için okur.
Bir okuyucunun okuduğu, nasıl okuduğu ve okuyucunun deneyimsel ve entelektüel geçmişi, bir kitabı okumaktan ne aldıklarını etkiler. Ve bazen metin dediğimiz bu deneyimleri nasıl işleyeceğimizi, yansıtacağımızı veya anlamlandıracağımızı kimse bilemez.
Bir kitap okurken insanlar genellikle dünyaya o kadar çekilir ki okuyucu normalde zamanı unutur. Çoğu zaman, okuyucular zamanı hiç düşünmeden bütün bir kitabı okurlar.
Bir kitap okurken göz önünde bulundurulması gereken bazı şeyler, karakterleri tanımlamayı ve her karakterin hikaye çizgisindeki ilerlemeyi analiz etmeyi içerebilir. Düşünülmesi gereken başka bir şey de diyaloğu tanımlamak ve onu hikaye ortamıyla karşılaştırmaktır. Bu tür bir analiz, okuyucuya hikayenin konusu ve karakter oluşturma için gereken bilgiler hakkında önemli bilgiler sağlamaya yardımcı olur.
Bir kitap okurken, yakınlarda bir not alanınız olduğundan emin olun. Bu, notlar ve ses kaydedici özelliğine sahip herhangi bir cihaz veya kişisel asistan olabilir.
Bir kitap okurken düşünülmesi gereken diğer bazı noktalar
1) Yazar neyi başarmaya çalışıyordu? Bu durumda, hikaye ilerledikçe ne oldu?
2) Zaman çizelgesi açısından nereye bıraktık?
3) Karakterin motivasyonu ve kişisel ahlakı hakkında ne öğrendik?
4) Hikayeyi yorumlamam, onu okuyan diğerlerinden nasıl farklı olmalı? Bu durumda, romanlarda bulunan belirli karakterlere veya hikayelere karşı önyargılı mısınız?
Teknolojideki gelişmelerin mevcudiyeti ve kullanımındaki artışla birlikte, insanların zamanlarını nasıl harcadıkları konusunda önemli bir değişiklik olmuştur. Buna katkıda bulunan gözle görülür faktörler, toplumun sosyal medyaya olan yaygın takıntısı, hızla artan eğitim maliyetleri ve oldukça zenginleştirilmiş yaşam tarzlarıdır.
Bir kitabı veya herhangi bir metni okurken akılda tutulması gereken bazı şeyler nelerdir?
– Kaynaklarınızı takip edin. Sokratik öğretim yöntemi, bir öğrencinin duyduğu veya okuduğu her ifadeyi sorgulamasını gerektirir. Okuduğunuz her şeyin nereden geldiğini, hangi kişinin söylediğini, motivasyonunun ne olduğunu vb. Biliyorsanız tarafsız bir zihni sürdürmek neredeyse imkansızdır.
– “Bunu sevdim” ve “asla tahmin edemezdim” gibi gerekli olmayan doldurma ifadelerine dikkat edin, çoğunlukla bunlar, mürekkep kaybı olmadan anlamı önemli ölçüde etkilemeden kaldırılabilir.
– Çok az kanıtınız olan şeyler hakkında akıl yürütmekten ziyade anlamaya odaklanın; kendilerini hayal etmek gibi okuma faaliyetlerine rağmen empatiyi aktif olarak teşvik edin.
Zamanınızı daha etkili bir şekilde yönetin. Belli bir süre sonra kısa molalar verin, derin nefes alırken okumayı deneyin, daha büyük metinler yerine daha kısa metinler okuyun. Metni kitap olarak görmeyi deneyin: her bölüm bir paragraf ve her paragraf bir cümledir. Son olarak kendinize şunu sorun: “Bu bilgi olmadan yaşayabilir miyim?” Ve eğer cevap hayır ise, o zaman sonsuza dek kapatın!
Bir kitabı okumadan önce, okurken ve okuduktan sonra bu hususları dikkate almak gerekir. Kitabı okumadan önce insanlar bu konuda biraz bilgi edinmek için konuyu araştırmalıdır. Aksi takdirde, hangisinin iyi hangisinin iyi olmadığı hakkında temel bir fikir edinmek için yazar hakkında bir anket doldurmaları gerekir. Kitaplar sırasında, not almaya yardımcı olabilecek zihin haritası vardır. Ayrıca, sadece görüntülerde değil, okumadan önce veya sonra zihin haritalarında da öğrenme ve iyileştirme planları vardır. Metni okuduktan sonra insanlar ondan ne öğrendiklerini ve bu yeni becerileri kendi yaşamlarında nasıl kullanacaklarını düşünmelidir.