Optisyenlik nedir? bölümü amacı genel olarak insanların görme bozukluklarının düzeltilmesi ve optik araçların insanlara uygulanmasını sağlayan eğitim görmüş elemanlarını yetiştiren bir ölümdür. Bu bölümden mezun olan optisyenler aynı zamanda kendi optik mağazalarını açabilirler.
Aynı zamanda Optisyenlik bölümü mezun olan kişiler Optisyenlik firmalarında müdür olabilirler. Optisyenler genellikle gözlük işi ile uğraşan firmalarda çalışırlar ve gözlükçü açabilen tek kişiler Optisyenlik mezunu kişilerdir. Optisyenlik dersleri genel olarak öğrencilere mesleğin gerektirdiği işleri öğretmektedirler. Optisyenlik okumak isteyenler şu özelliklere sahip olmalıdırlar,
- Öğrenciler dikkatli olabilen ve çabuk karar verebilen kişiler olmalıdırlar.
- Soğukkanlı olmalıdırlar ve sorumluluk sahibi olmalıdırlar.
- İletişim becerileri güçlü olmalıdır.
- Reçeteye uygun gözlük ve lensleri hazırlayabilmek.
- Montajı hazır olan gözlüklerin hastanın yüzüne doğru bir şekilde oturtturmak.
- Görmeye yardımcı optik camları ile birlikte hastayı bilgilendirmek.
- Hastanın göz numarasını ölçmek ve faturaları düzenlemek
- Gibi özelliklere sahip olmaları gerekmektedir. Genel olarak Optisyenlik bölümü 2 yıldır ve Optisyenlik maaş 2021 senesinde özellikle daha iyi olmaktadır.
Optisyenlik Maaşları
Optisyenlik maaşları en düşük olarak 2600 TL’den başlar, ortalama bir Optisyen maaşı ise 3 bin TL civarında olmaktadır. En yüksek Optisyen maaşı ile 5 bin TL civarında olmaktadır. Eğer kendi firmanızı kurarsanız Optisyenlik maaş ortalaması daha da artmaktadır. Kendi gözlükçü dükkanınızı açarak rahatlıkla işletebilirsiniz. Ayrıca normal bir maaşlı çalışandan daha yüksek miktarda maaş alabilirsiniz.
Açtığınız gözlükçü dükkanında Optisyen çalıştırmanız gerekmektedir ve aynı zamanda optisyenler özel sektörlerde, laboratuvarlarda, hastanelerde ve göz sağlığı ile ilgilenen her yerde rahatlıkla çalışabilmektedir.
Optisyenlik İş İmkanları
Optisyenlik okuyan öğrenciler genellikle göz hekimi tarafından hastalara yazılmış olan gözlüklerin reçetelerini okurlar ve görme bozukluğunu kaldırmak için optik gereçleri hazırlarlar. Bunlar gözlük, lens gibi araçlardır. Optisyenlik bitiren öğrenciler ön lisans diploması ile beraber Optisyen olurlar. Optisyenlik iş imkanları özel sektörlerde rahatlıkla çalışabilmektelerdir. Kendi firmalarını açabilirler ve orada müdür olarak çalışabilirler. Ayrıca Optisyenlik ön lisans programından mezun olan kişiler DGS ile 4 yıllık fizik bölümüne geçebilmektelerdir. Bunun için DGS programlarını inceleyebilir ve bölüm puanınız ile beraber sınav puanınızı hesaplayabilirsiniz
Optisyenlik Çalışma Şartları Nelerdir?
Optisyenler genel olarak gözlükçü mağazalarında çalışmaktadır. Mağazalarda görevli olan optisyenler kurumsal bir alanda çalıştıkları zaman geniş alanlarda çalışabilmektelerdir. Göz sağlığı ile ilgili olduğu için optisyenler temiz bir alanda çalışmalıdırlar. Optisyenler mağazaya gelen müşteriler ile ilgilenmek ve gözlük veya lensler hakkında bilgilendirme yapmalıdırlar.
Mağazanın açılış ve kapanış saatine göre optisyenlerin çalışma saatleri belirlenmektedir. Optisyen açığı şu anda ülkemizde bulunmaktadır. Optisyenler özel sektöre rahatlıkla iş bulabilmektedirler. İşveren kişilerin çalışma şartlarına göre izin saatleri ve günleri de değişmektedir. Ayrıca hastanelerde çalışmak isteyen kişiler yine hastanelerin gerekli yerlerine başvurarak çalışma imkânı yakalayabilmektedirler.
Kaynak : https://www.universiterehberi.org/2017/08/optisyenlik-bolumu-nedir-is-imkanlar-ve.html